adóazonosító-jel-kereső
Thu, 27 Oct 2022 21:28:15 +0000

Erőteljes lefelé húzó irányt érzékelünk, s akkor egyszer csak kirobban a kérés Csokonaiból: "csak Lillát hagytad volna". Ezt a fájdalmas veszteségérzést sem túl korán, sem túl későn, éppen a vers aranymetszésében fejezi ki a költő. A strófa második felében tehát visszakapcsol az előző versszak Lilláról szóló soraihoz, ahol még szerelme viszonzásán örvendezett. Úgy érzi, ha összes többi terve meghiúsult is, nem panaszkodna, ha Lilla megmaradt volna neki. A szerelem kárpótolta volna összes kudarcáért, a ki nem adott versekért, a művészi vágyak összeomlásáért: Karja közt a búkat Elfelejteném, S a gyöngykoszorúkat Nem irígyleném. A gyöngykoszorú (a győztes jutalmának jelképe) a költő művészi ambícióira utal: azt a hírnevet, dicsőséget jelenti, amit költészete által megszerezhetett volna, de nem sikerült neki. Itt már az érzelmek elkomorodnak, és ezt a vers hangszimbolikája is jelzi. Érdemes összeszámolni, hogy a 2. és 3. versszakban hány mély és hány magas magánhangzó van. Azt fogjuk látni, hogy a 3. strófában a mély hangok vannak túlnyomó többségben.

Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez - Kárpátalja.ma

Csokonai reményhez - Tananyagok

Hagyj el, óh Reménység! Hagyj el engemet;Mert ez a keménységÚgyis eltemet. Érzem: e kétségbeVolt erőm elhágy, Fáradt lelkem égbe, Testem főldbe vágy. Nékem már a rét hímetlen, A mező kisűlt, A zengő liget kietlen, A nap éjre dűlt. Bájoló lágy trillák! Tarka képzetek! Kedv! Remények! Lillák! Isten véletek!

Műfaj

csokonai a reményhez elemzés

Csokonai Vitéz Mihály: A Reményhez (verslemezés)

Főldiekkel játszó Égi tűnemény, Istenségnek látszó Csalfa, vak Remény! Kit teremt magának A boldogtalan, S mint védangyalának, Bókol úntalan. Síma száddal mit kecsegtetsz? Mért nevetsz felém? Kétes kedvet mért csepegtetsz Még most is belém? Csak maradj magadnak! Biztatóm valál; Hittem szép szavadnak: Mégis megcsalál. Kertem nárcisokkal Végig űltetéd; Csörgő patakokkal Fáim éltetéd; Rám ezer virággal Szórtad a tavaszt S égi boldogsággal Fűszerezted azt. Gondolatim minden reggel, Mint a fürge méh, Repkedtek a friss meleggel Rózsáim felé. Egy híjját esmértem Örömimnek még: Lilla szívét kértem; S megadá az ég. Jaj, de friss rózsáim Elhervadtanak; Forrásim, zőld fáim Kiszáradtanak; Tavaszom, vígságom Téli búra vált; Régi jó világom Méltatlanra szállt. Óh! csak Lillát hagytad volna Csak magát nekem: Most panaszra nem hajolna Gyászos énekem. Karja közt a búkat Elfelejteném, S a gyöngykoszorúkat Nem irígyleném. Hagyj el, óh Reménység! Hagyj el engemet; Mert ez a keménység Úgyis eltemet. Érzem: e kétségbe Volt erőm elhágy, Fáradt lelkem égbe, Testem főldbe vágy.

Visegrad Literature :: Csokonai Vitéz Mihály: An die Hoffnung (A reményhez Német nyelven)

  • Szálkásszőrű törpe tacskó eladó lakások
  • Csokonai Vitéz Mihály: A Reményhez (verslemezés)
  • Mit látsz a képen pdf
  • Mi az hogy
  • NETTO 2 Bt. rövid céginformáció, cégkivonat, cégmásolat letöltése
  • Oliva levél hatása
  • Telefon tok tervezés
  • Vaskarika - Meghalt a Csengetett, Mylord? sorozat színésznője
  • Téglatestek felületének és térfogatának kiszámítása - faanyag festékigény, ár, tömeg, súly kalkulátor - m3, m2 számolás
  • Dr orto egészségcentrum o
  • Méhes györgy orsolya
  • Educa 190 db-os 3D szobor puzzle - Miloi Vénusz (16504) - eMAG.hu

Ám a költő, mint utóbb belátja, mindezzel a jóval csak áltatta magát: Jaj, de friss rózsáim Elhervadtanak; Forrásim, zőld fáim Kiszáradtanak; Tavaszom, vígságom Téli búra vált; Régi jó világom Méltatlanra szállt. A fenti képsor az előző versszak sorait visszájára fordítja. A kert pusztulása, amely télen bekövetkezik, párhuzamba van állítva az álmaitól, reményeitől megfosztott lélek sivárságával. Akárcsak a lélek, a természet is elveszti szépségét, értékeit, kietlenné válik. A tél a pusztulás, a halál szimbóluma. Nem csupán a szerelmi csalódás fájdalma szólal meg ezekben a sorokban, hanem az összes többi meghiúsult remény és terv is. Minden összetört illúzió és reménytelen vágy emléke föltolul a lírai énben, s keserűséggel tölti el a lelkét. A legnagyobb fájdalom azonban mégiscsak Lilla elvesztése: Óh! csak Lillát hagytad volna Csak magát nekem: Most panaszra nem hajolna Gyászos énekem. A 2. versszak jelenti a csúcsot, a tömény gazdagságot, melynek a 3. versszak tökéletes ellentéte: a fájdalom, hervadás, lehajlás, megfogyatkozás hangja szólal meg benne.